Hibrit (hybrid), kelimesi "melez" anlamına gelir. Hibrit motorlar ise dünyadaki fosil yakıt rezervlerinin bir gün tükenecek olması ve karbon salınımının küresel ısınmaya etkisi gibi sebeplerden dolayı fosil yakıtlara alternatif olabilecek enerji kaynaklarının aranmasıyla ortaya çıkmış bir motor türüdür. Hibrit motorları benzin, mazot gibi yakıtların kullanılmadığı bir geleceğe doğru ilerlerken icat edilmiş bir ara tür olarak düşünebiliriz çünkü hibrit araçlarda hem fosil yakıt hem de elektrik enerjisi bir arada kullanılmaktadır. İkili prensiple çalışan hibrit motorlar gerektiğinde yakıt, gerektiğinde elektrik enerjisini devreye sokarlar.

Hibrit Araçlar Nasıl Çalışıyor?

Hibrit araçların çalışma prensibi benzinli araçlara da elektrikli araçlara da tam olarak benzememektedir. Elektrik motorlu araçların çalışabilmesi için bir enerji kaynağına bağlanıp şarj edilmesi gerekirken hibrit araçlarda bulunan batarya, araç benzinle ilerlerken kendiliğinden şarj olur. Yani aracınızın şarjı bittiğinde benzin tüketerek kullanmaya devam edebilir ve bu şekilde bataryayı da doldurabilirsiniz. Bunun yanında benzinin fazla tüketildiği kalkış, yoğun trafikteki kullanım gibi durumlarda elektrik motoru devreye girer ve bu şekilde yüksek yakıt tüketiminin önüne geçilmiş olur.

Hibrit Araç Kullanmanın Artıları ve Eksileri

Hibrit araçların avantajları arasında ilk sırada, düşük yakıt tüketimiyle yüksek performans sağlıyor olmasını sayabiliriz. Atmosfere zarar veren gaz salınımının düşük olması, bataryanın araç hareket halindeyken kendi kendini şarj edebilmesi ve sürüş sırasında motor gürültüsünün oldukça az olması hibrit motorlu araçların sağladığı diğer avantajlar.

Yeni gelişmeye başlamış bir teknoloji olduğundan dolayı hibrit motorlu araç fiyatlarının ve tamir işlemlerinin yüksek maliyetli olması ise hibrit motorlu araç satın almak isteyenler için şimdilik dezavantajlar arasında gibi gözüküyor.

Öne Çıkan Hibrit Araç Modelleri

Toyota Yaris Hybrid

Mitsubishi Outlander PHEV

BMW i8

Volkswagen Golf GTE

BMW i3